Vzhledem ke svým léčivým vlastnostem se nabízí spousta možností využití, které se široce používají téměř po celém světě po dlouhá staletí. Samozřejmě nejširší využití našel česnek nezastupitelně v gastronomii a spousta národních kuchyní, včetně těch orientálních, na něm staví velkou část svých pokrmů. Za zmínku stojí například indická kuchyně, která téměř v každém jídle využívá základ z česneku spolu se zázvorem.

Použití česneku

Ovšem kromě širokých možností využití v kuchyni, se nabízí další, někdy už dávno zapomenuté způsoby použití této byliny.

Dalším poměrně stěžejním faktem je používání česneku, jakožto přírodního léku. Jedná se o poměrně zajímavé téma, proto jsme mu věnovali celou podstránku. Dozvíte se v ní, na co všechno má vliv prostě zařazení česneku do jídelníčku, buďto v přirozené formě, nebo jako suplement. Ze stejného důvodu se pro něj našlo využití jako významná složka potravinových doplňků, více proto v příslušné podsekci.

Použití česneku jako přírodního léku

Vzhledem k jeho až zázračným vlastnostem na celý organismus, lze jej použít jako přírodní lék na celou řadu onemocnění a nepříjemnostem.

Při pravidelné konzumaci působí velmi kladně na pohybový aparát při artróze a revmatizmu. Zmírňuje plicní a zažívací infekce. Přirozeně povzbuzuje chuť jídlu. Kojícím matkám bylo navrhováno, ale chvíli před kojením požili nějaké jídlo s obsahem česneku. Je to výtečnou podporou jak pro maminky, tak i pro kojence.

Příznivě podporuje růst a zkvalitnění nehtů. Přiložení rozkrojeného stroužku česneku na postižené místo pomáhá při bodnutí hmyzem, k rychlejšímu odstranění bradavic a kuřích ok.

Výplachy česnekovým octem pomáhají léčit akné, hnisavé vředy, nežity a celou řadu kožních problémů.

Detoxikace organismu pomocí česneku

Detoxikace je také poměrně často slýchané téma. Lidské tělo je poměrně chytrý „stroj“ a má ve zvyku se škodlivin pravidelně zbavovat, jenže se může stát a taky se to často stává, že škodlivin je velké množství a organismus se jich nestíhá v zaběhnutém životním rytmu zbavovat a tyto škodliviny se začínají v těle ukládat. Nejvíce v játrech, ledvinách a ve střevech a může docházet i k tzv. překyselení organismu.

Proto je vhodné jednou za čas, ideálně někdy z jara, vyzkoušet takovou malou detoxikaci organismu. Proč právě na jaře? Jednoduché, zima je pro organismus poměrně zápřah. Sluníčka málo, ovoce a zeleniny taky není dostatek a k tomu si připočtete zimní svátky klidu a obžerství, pohybu nedostatek a málo čerstvého vzduchu a to je dost možná důvod jarní únavy.

Jak tedy na takovou detoxikaci? Většinou úplně stačí na pár dní do svého jídelníčku zařadit lehká jídla, jako hodně zeleniny, rýži, pít hodně čisté vody. Je spousta druhů ovoce a zeleniny, které mají pro náš organismus doslova pročišťující účinky. Ale co je hlavní, v žádné detoxikaci by neměl chybět česnek.

Ten sám o sobě čistí krev, tím snižuje riziko tvorby krevních sraženin. Navíc, sráží kyselost organismu, také obsahuje spoustu esenciálních aminokyselin, které chrání játra tvorbou žluči, čímž se vyloučí všechny škodlivé usazeniny.

Pokud vás téma detoxikace organismu zaujalo, poměrně obsáhlé vysvětlení najdete na stránkách
http://www.vegan-fighter.com/novinky/jak-na-veganskou-jarni-detoxikaci-organismu.html 

Použití česneku jako složka potravinových doplňků

Na jednu stranu se zdá, že už bylo o česneku řečeno vše, když je to takový zázrak, tak v té nejčerstvější formě, tak proč se dělá i jako doplněk stravy?

Samozřejmě nejúčinnější by bylo, spořádat každý den několik stroužků, ale to vždy není možné, zejména kvůli tradičnímu česnekovému dechu a navíc, je spousta lidí, kteří můžou být na česnek citliví, nebo dokonce alergičtí.

Česnek bez podráždění

Zařazení česneku do svého potravinového doplňku vám zajistí přísun všech důležitých látek, které dělají česnek tím, čím je. Máte jistotu, že do sebe dostanete celou tu řádku užitečných vitamínů a všech dalších látek, které vám pomůžou nastartovat imunitu a pomůžou vám žít kvalitní život naplno, bez kompromisů.